Tack till de som odlar riset, så tomten får sin gröt, och tack till alla nötproducenter, vad vore gröten utan mandeln?, menar skribenten.
Tack till de som odlar riset, så tomten får sin gröt, och tack till alla nötproducenter, vad vore gröten utan mandeln?, menar skribenten. Bild: Carin Rudehill

Odlare måste hyllas mer för deras magiska uppfinningar

Tack till de som odlar riset, så tomten får sin gröt, och tack till alla nötproducenter, vad vore gröten utan mandeln?, menar skribenten.

ANNONS
|

I schack har bonden lågt värde, men bönder är ju äss. Tack till dig som odlar morötter, att grava istället för lax eller koka dem som korv. Kram till dig som odlar kålrot som vi kan griljera, istället för att äta grisens skinka.

Potatisodlare, du bör rankas högt, få saker är så vackra och så mättande som en svensk ekologisk knöl! Tack till de som odlar riset, så tomten får sin gröt, och tack till alla nötproducenter, vad vore gröten utan mandeln?

Med rätta bör du spannmålsodlare ha råg i ryggen, du ger oss vårt dagliga bröd och vetskapen om att man kan göra “kött” av vete, bör få fler att se guldet ni odlar. Vackra lökodlare, du får ögonen att tåras av glädje. Tack till dig som tillverkar ättika och gör socker, så vi kan lagra allt grönt tills när krisen kommer.

ANNONS

Lyfter på hatten för forskningen med att odla grönsaker med hjälp av spillvärmen från serverhallar i norr. Tack till ekobönder i Europa där sojabönan förädlas till tofu i Sverige och blir vackert tuggmotstånd i skagen- och i senapsröror och prisa dig som odlar senapen!

Eloge till dig grönkålsodlare som ser dess storhet, inte bara som dekoration. Tack till dig som skördar tång, så vi kan njuta av något som liknar kaviar, utan att ta någons ägg.

Kära, kära havreodlare, tack för havredrycken. Var linser, ärter och bönor uppfinningar, skulle de hyllas mer. De bör höjas till skyarna och jag bugar mig djupt för dig som jobbar med att odla dem.

Många gröna fingrar att tacka, TACK!

Anette Ingelsson

ANNONS