Vårdförbundet har inte visat tillräcklig styrka och engagemang i kampen för medlemmarnas arbetsvillkor, menar Patrik Thorenius.
Vårdförbundet har inte visat tillräcklig styrka och engagemang i kampen för medlemmarnas arbetsvillkor, menar Patrik Thorenius. Bild: Samuel Steén/TT

Nya kollektivavtalet är ett svek mot Vårdförbundets medlemmar

Vårdförbundet har inte visat tillräcklig styrka och engagemang i kampen för medlemmarnas arbetsvillkor, menar Patrik Thorenius.

ANNONS
|

Det är inte sant att det nya kollektivavtalet HÖK24 som Vårdförbundet kom överens om med SKR och Sobona var det bästa avtalet som gick att få till. Att det nya avtalet skulle betyda en förflyttning, en verklig förändring som hade berört samtliga medlemmars tid för återhämtning och arbetsvillkor, hade gått att vinna om man stått fast vid sina yrkanden och fortsatt konflikten.

Vårdförbundet hade kunnat fått till ett nytt bättre avtal för sina medlemmar om de hade fortsatt konflikten. De hade inte alls gått avtalslösa. Det hade kommit ett nytt bud från medlarna inom kort då det pressade läget för arbetsgivarparterna hade blivit allt större ju längre konflikten hade fortlöpt.

ANNONS

Vårdförbundet har inte visat någon tillräcklig styrka och engagemang i kampen för bättre villkor. Det har däremot medlemmarna visat som var beredda att fortsätta kampen i denna avtalsrörelse men Vårdförbundet avbröt den och svek sina medlemmar. Nu är det fritt fram igen för arbetsgivarna att beordra övertid och fortsätta köra slut på de anställda.

För att minska övertid drastiskt hade Vårdförbundet behövt få till en rejäl löneökning samt förkortad arbetstid för samtliga medlemmar för att öka bemanningen och således få ner behovet av övertid. Den arbetstidsförkortning som Vårdförbundet fått till för ett fåtal medarbetare och fjuttiga löneökning är i nästintill värdelös och kommer inte ha någon betydande effekt för att bromsa vårdkrisen överhuvudtaget.

Jag backar inte Vårdförbundet längre. De är svikare som inte fortsatte kampen om bättre arbetsvillkor i denna avtalsrörelse när de hade möjlighet att göra det. Vi är många medlemmar som inte förlåter Vårdförbundet för att de avbröt kampen om bättre arbetsvillkor i denna avtalsrörelse och inte kämpade in i det sista. Därför väljer vi nu att lämna. Om det stämmer att Vårdförbundet kämpar för sina medlemmar, så skulle de inte ha skrivit på avtalet förrän kampen skulle ha varit vunnen.

Vårdförbundet har visat att de inte är att räkna med i kampen om allas arbetstidsförkortning, då de inte fortsatte kampen fullt ut om arbetstidsförkortning i denna avtalsrörelse när de hade möjlighet till det.

ANNONS

Medlemmarna i Vårdförbundet behöver en ny och bättre ledning!

Patrik Thorenius

Svar direkt:

När Vårdförbundets förbundsstyrelse valde att teckna ett avtal med SKR efter nästan två månaders konflikt var känslorna blandade. Besvikelse över att politiker och SKR inte gått Vårdförbundets medlemmar till mötes fullt ut. Samtidigt en nöjdhet över att avtalet som tecknats innehåller förbättringar jämfört med det avtal som var uppsagt.

Skribenten verkar ha mer insyn i förhandlingsprocessen och medlarnas arbete, än vad jag som ordförande i en av Vårdförbundets 24 avdelningar haft. Men att som förbund välja att leda sina medlemmar in i ett avtalslöst tillstånd hade varit förödande. Den “svenska modellen” som funnits i över 100 år bygger på att arbetsgivare och arbetstagarorganisationer tecknar kollektivavtal. Utan kollektivavtal är du inte garanterad förmåner som många räknar som självklara; tjänstepension, ekonomisk ersättning vid sjukdom och föräldralön, fler semesterdagar samt övertidsersättning för att nämna några. De villkor vi har i kollektivavtal har förhandlats fram avtal för avtal, inte allt på en gång. På Vårdförbundets hemsida finns information om vilka överväganden som förbundsstyrelsen och förhandlingschefen gjort.

Besvikelsen över att inte fler får ta del av den arbetstidssänkning som finns i HÖK24 delar jag med skribenten. Även frågan kring hur VGR och kommuner använder våra medlemmars fritid genom att tvinga till övertid, för att upprätthålla den vård vi har i dag. Under vårdkonflikten fick vi ändå genomslag för hur vården är underbemannad. Att det är svårt att attrahera och behålla personal, samt att övertidsuttaget för våra yrkesgrupper inte är hälsosamt. Medlemmarnas kampvilja för bättre villkor och allmänhetens stöd gör att vi fortsätter kampen för våra yrkesgrupper och därmed möjlighet att kunna kompetensförsörja vården i framtiden. Konflikten må vara över, men kampen för att rädda vården har bara börjat!

ANNONS

Martin Håland

Ordförande avdelning Västra Götaland, Vårdförbundet

ANNONS