hyreslägenheter
Hyresgästföreningen delar utgångspunkten i Ohldin Lampinens problemformulering. Läget i byggbranschen är allvarligt och om inte politiska initiativ tas, menar Agnetha Andersson. Bild: STEFAN BENNHAGE

Marknadshyror är ett bakåtsträvande förslag –löser inte grundproblemet

När det gäller frågan om marknadshyror för nyproducerade hyresrätter är vi dock helt oförstående inför de förslag som Fastighetsägarna för fram, menar Agnetha Andersson.

ANNONS
|

Replik på ”Inför fri hyressättning för nybyggda hyresbostäder”.

Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR, skrev den 11 juni på tidningens debattsida om vad branschorganisationen anser behövs för att det ska byggas fler hyresrätter. Hyresgästföreningen delar utgångspunkten i Ohldin Lampinens problemformulering. Läget i byggbranschen är allvarligt och om inte politiska initiativ tas kommer vi under lång tid inte förmå att producera det antal bostäder som behövs för ett välfungerande samhälle.

När det gäller frågan om marknadshyror för nyproducerade hyresrätter är vi dock helt oförstående inför de förslag som Fastighetsägarna för fram. Marknadshyror skulle på inget sätt innebära ”ett moderniserat regelverk”, som Ohldin Lampinen skriver. Marknadshyror är istället ett bakåtsträvande förslag som inte löser grundproblemet. Redan med dagens presumtionshyror, hyror som är baserade på produktionskostnaden, blir nyproducerade lägenheter många gånger så dyra att de inte går att hyra ut. Under den pågående kostnadskrisen har en växande grupp hyresgäster inte råd att bo i nybyggda lägenheter. Vi har fått en hyresmarknad där det inte är ovanligt att det finns tomma lägenheter i nyproduktion samtidigt som bostadsbristen är hög. Om detta har det rapporterats mycket från såväl större som medelstora städer under den senaste tiden.

ANNONS

Marknadshyror i nyproduktion riskerar att bli ett steg mot marknadshyror i hela beståndet. Fastighetsägarna GFR ska inte kunna använda krisen i byggbranschen och den stora bostadsbristen till att åstadkomma sitt systemskifte för hyressättningen. I Sverige behöver vi slå vakt om systemet med förhandlade hyror. Ett ökat bostadsbyggande måste kombineras med ökad trygghet för hyresgästerna – därför behöver staten ta ett större ansvar för att trygga finansieringen av fler bostäder.

Jämfört med många länder sticker Sverige ut i det att det, sedan det senaste statliga investeringsstödet avskaffades, inte finns något offentligt stöd för att stimulera utbudet av bostäder. I en rapport har Hyresgästföreningen följt upp effekterna av det statliga investeringsstöd som fanns mellan 2017 och 2022. Under perioden betalades investeringsstöd ut till 51 000 nya bostäder. Utan investeringsstödet hade 60 procent av dem aldrig byggts och de bostäder som ändå blivit byggda hade haft en högre hyra. Ett ökat offentligt ansvarstagande för finansieringen av nya bostäder skulle rätt utformat minska bostadsbristen och hålla tillbaka hyrorna i nyproduktionen.

Hyresgästföreningen har presenterat åtta reformer för att öka byggtakten som bland annat innebär att ansvaret för bostadsförsörjningen också blir en nationell fråga, en förändrad markpolitik och förslag som underlättar detaljplanering för fler bostäder. Det finns en del gemensamma beröringspunkter mellan de förslag som vi lyfter och det som Ohldin Lampinen skriver om i sin debattartikel. Dessa kan ligga till grund för konstruktiva diskussioner om hur fler bostäder kan byggas – marknadshyror i nyproduktion är emellertid en tydlig återvändsgränd.

ANNONS

Agnetha Andersson,

regionordförande Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

ANNONS