vindkraftverk
Studien har kraftigt kritiserats för att dels inte förstå energibolags bokföring och dels fokusera på ett par dåligt skrivna avtal snarare än den underliggande tekniken, menar debattörer. Bild: Karl af Geijerstam

Kraftigt kritiserad studie om vindkraftverks lönsamhet

När verkligheten inte stämmer överens med den egna världsbilden väljer de att blunda och riskerar därmed tusentals arbetstillfällen, menar debattörer.

ANNONS
|

Replik på ”Att vindkraften skulle vara lönsam motsägs av forskning”.

Att Sverigedemokraterna inte bryr sig om Västsveriges utveckling är tydligt. När verkligheten inte stämmer överens med den egna världsbilden väljer de att blunda och riskerar därmed tusentals arbetstillfällen.

Genom att studera ett fåtal vindkraftsprojekt har ett par forskare kommit fram till att vindkraft inte är lönsam. Studien har kraftigt kritiserats för att dels inte förstå energibolags bokföring och dels fokusera på ett par dåligt skrivna avtal snarare än den underliggande tekniken. Verkligheten är att det byggs rejält med landbaserad vindkraft i Sverige, helt utan stöd. Detsamma kan inte sägas om kärnkraft. Oavsett var eller när den byggts. Vi utesluter såklart inte ny kärnkraft i Sverige, men den ska inte ske genom saltade elnotor för hushållen.

ANNONS

Västsverige importerar idag ungefär 70 procent av sin el från andra delar av landet. Alla våra grannlän, förutom Halland är också beroende av import. När industrietableringarna tar fart i norra Sverige behöver därför vi i söder se över vårt eget behov. Raffinaderier, batterifabriker och kemiklustrets omställning kräver stora mängder el. Bara till 2030 måste elproduktionen i vårt län nästan fördubblas för att hänga med i takten. När Sverigedemokraterna fokuserar på kärnkraft och kraftvärme i den kalkylen så blundar de för såväl tidsaspekten som lönsamheten och vad alla relevanta bedömare säger. Att få ut mer ur befintlig kraftvärme är bra. Där har Centerpartiet lagt fram ett antal viktiga förslag. Tyvärr har vare sig Sverigedemokraterna eller deras stödpartier i regeringen agerat. Talet om kraftvärme stannar vid tal.

För den som bryr sig om verkligheten och de tusentals arbetstillfällen som hotas i Västsverige om vi inte löser elsituationen omgående finns det dock hopp. Svenska Kraftnät pekar ut den landbaserade vindkraften och solelen som det som snabbast kan, och måste, byggas ut. Även havsbaserad vindkraft kan fås på plats inom den angivna tidsramen förutsatt att regeringen slutar låta ansökningarna samla damm på sitt skrivbord. I de absolut mest offensiva scenariona, där allt går snabbare och billigare än i alla jämförbara länder har vi ny kärnkraft på plats till 2035, till en kostnad som ligger i paritet med de priser vi såg när det var som dyrast härom vintern.

ANNONS

För oss är det också en självklarhet att de som påverkas av ny elproduktion ska få rimlig kompensation. Genom att låta kommunerna behålla fastighetsskatten och att genomföra de förslag som legat över ett år på regeringens bord kring ersättningar till närboende skulle fler få ta del av vinsterna med klimatomställningen.

Kombinera detta med effektivisering, lagring, flexibilitet och bättre överföring så går det att lösa de utmaningar vi har i Västsverige. Det går att göra på marknadsmässiga villkor och det går att göra till vettiga elpriser. Där har Sverigedemokraterna och regeringen en läxa att göra. Så sluta drömma, börja agera. Företagen kan inte vänta, jobben flyttar och utsläppen ökar för varje dag som omställningen förhalas.

Julia Färjhage,

kommunalråd Lilla Edet (C)

Mats Andersson,

kommunalråd Vänersborg (C)

Sofia Lindholm,

kommunalråd Trollhättan (C)

Cecilia Andersson,

regionråd (C)

Rickard Nordin,

riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson (C)

ANNONS