Förre statsministern Stefan Löfven (s) uttryckte i april 2016 ”I Sverige hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”, menar skribenten.
Förre statsministern Stefan Löfven (s) uttryckte i april 2016 ”I Sverige hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”, menar skribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Handskakning naturliga sättet att hälsa på och visa respekt

Förre statsministern Stefan Löfven (s) uttryckte i april 2016 ”I Sverige hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”, menar skribenten.

ANNONS
|

Kram, ryggdunk, kindpuss eller handslag? Det finns många sätt att hälsa på i olika kulturer och i olika sociala sammanhang. Historiens troligtvis tidigaste dokumenterade handskakning kan ses på en drygt 2000 år gammal stenrelief från Commagene i nuvarande Turkiet. Så handskakandet har hållit på ett tag. I vårt land är en handskakning det naturliga sättet att hälsa på och visa varandra respekt.

Det sitter djupt rotat i vår kultur eller som förre statsministern Stefan Löfven (s) enkelt uttryckte det i april 2016 ”I Sverige hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”. Det är just av den anledningen som det väckte en sådan uppståndelse för åtta år sedan när en blivande praktikant i Trollhättan vägrade skaka hand med den kvinnliga chefen av religiösa skäl. Han nekades praktik. Innan saken ens prövats rättsligt togs Trollhättebornas skattemedel ut och mannen fick, tillsammans med en ursäkt 30 000 kronor skattefritt skadestånd.

ANNONS

Men kvinnan fick en varning. Det skrevs meterlånga riksartiklar om fallet och det uppmärksammades i radio och TV. Det analyserades ur alla vinklar och vrår. Diskrimineringsombudsmannens därefter fällande dom nekades prövning hos Justitiekanslern. Vad Europarättens prövningar skulle innebära vore intressant att veta. Handskakningsfallet i Trollhättan kan återigen få en intressant fortsatt diskussion efter valet den 11 september, eftersom Socialdemokraterna nu lanserar den då aktuelle ”praktikanten” på en valbar plats på (s) kommunfullmäktigelista i Trollhättan.

Kommer detta att på något sätt förändra hälsningstraditionerna för fullmäktiges kvinnliga ledamöter framöver? Eller kommer Paul Åkerlund, om han får fortsätta styra stan att stämma in med sin förre partiledare Stefan Löfvens enkla tillrop och säga att ”här i kommunfullmäktige hälsar man på varann – man tar både kvinnor och män i handen”.

”Praktikanten” fick alltså då 30 000 kronor skattefritt och nu i valet en plats på kommunfullmäktigelistan. Socialdemokraterna själva fick i valet 2018 totalt 1383 röster av de 2546 stycken som gavs från Kronogårdens områden. Alltså mer än 50 procent av rösterna. Det manar nog (s) till fortsatt eftergiven strategi i riskområdena. Det oroar mig mycket att utvecklingen går åt fel håll.

Vi är många som förstår varför. Socialdemokraterna varken vill, kan eller vågar ta tag ordentligt i problemen där. Det äventyrar röstunderlaget. Därför är det dags nu att bryta den trenden och börja ta tag i problemen. Så vi får ordning på Trollhättan. Rösta fram ett parti som älskar det trygga Trollhättan. Min röst går till moderaterna i detta val. Utan tvekan.

ANNONS

Eva Castberger

inte längre medlem i Liberalerna Trollhättan

ANNONS