simundervisning älvhögsborg hjortmosseskolan
Jag ser summan för buss. Vi har inte råd. Priset har ökat med 5000 kronor per simdag, räkningen kommer att landa på 67 472 kronor, uttrycker idrottslärare Anna Silvander. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Erbjuds alla elever i Trollhättan en likvärdig simutbildning?

Att staden ger skolor gratis buss till Vårvik och N3 är bra. Men varför inte till simskolan? frågar sig idrottsläraren Anna Silvander.

ANNONS
|

Utbildningsförvaltningen skriver: Ett barn som får rätt stöd, rätt verktyg och en chans att utifrån sina förutsättningar nå målen har goda chanser att nå sin framgång, att bli en stark och fri individ som deltar och bidrar till samhällsgemenskapen. Det tjänar vi alla på!

Vad vi även hade tjänat på, är simkunniga medborgare. Jag tar in offert från de ynka två bussbolag som kommunen har avtal med. Jag ser summan. Vi har inte råd. Priset har ökat med 5000 kronor per simdag, räkningen kommer att landa på 67 472 kronor för varje årskurs. Vissa tänker, en central skola, ni kan väl gå? Ja, vi har inget val. Men det kostar våra elever.

ANNONS

Första lektionen: 8.40. Vi måste gå innan skolan och lärarnas arbetstid börjat. Eleverna behöver 30 minuter innan lektionen för ombyte. Det betyder att vi behöver gå 7.45. Vissa vårdnadshavare kanske inte kan lämna sina barn på skolan den tiden, hur gör vi då? Under promenaden, som kräver minst tre personal, ska de övriga 50 eleverna undervisas på skolan. Av vem? Personalen är ju i badhuset. Det ska finnas personal i omklädningsrum och bassäng. Många elever behöver en trygg vuxen i vattnet, som de känner.

Tänk att du är en sjuåring med rädsla för vatten. 60 minuters promenad, 40 minuters simlektion. Du ska ha ork att studera när du kommer tillbaka till skolan. Antagligen har all din energi gått åt innan klockan slagit tio.

Att staden ger skolor gratis buss till Vårvik och N3 är bra. Men varför inte till simskolan? Som kostar trots att Älvhögsborg till 50 procent ägs av kommunen. Elevernas utbildning är beroende av skolans egen ekonomi. De får sin utbildning, det ser vi till. Men hade det inte kostat så mycket i pengar och tid från övriga skolämnen hade vi kunnat simma oftare. Att varje simdag blir dagslånga projekt påverkar elevernas utbildning. Många skolor slopar simningen för yngre elever. Det påverkar deras vattenvana, som påverkar förmågan att lära sig simma, som i slutet påverkar deras betyg och säkerhet.

ANNONS

Enligt Skolverkets senaste undersökning (2022) är det sju procent av eleverna i årskurs 6 som inte kan simma 200 meter, en ökning från fem procent 2014.

– Att 93 procent av eleverna i årskurs 6 nådde betygskriteriet i simning kan tyckas vara en hög andel. Men i praktiken innebär det att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.

Om inte skolan får stöd att bedriva undervisningen så kommer inte trenden att avta. Staden erbjuder gratis simskola på sommaren, men det räcker inte.

Anna Silvander,

idrottslärare Hjortmosseskolan i Trollhättan

Svar direkt:

Trollhättans stad har erbjudits att besvara. Insändarredaktionen.

ANNONS