linderödssvin
Jag vill ha minst 20 grader inomhus för att trivas. En Linderödsgris sover gladeligen ute året om, menar debattören. Bild: Johan Bävman/TT

Bästa människolivet är inte samma som det bästa grislivet

Jag vill ha minst 20 grader inomhus för att trivas. En Linderödsgris sover gladeligen ute året om, menar debattören.

ANNONS
|

Replik på ”Välj bort våld från våra tallrikar”.

Enligt jordbruksverket har totalkonsumtionen av kött ökat från 23 kilo per person och år 1961 till 43 kilo per person och år 2018. Det är alltså en fördubbling på 50 år. Samtidigt säger naturskyddsföreningen att en betande hage gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. En betad hage kan innehålla 40 olika arter per kvadratmeter och det är inte bara värdefullt för den biologiska mångfalden utan bidrar också till att göra naturen mer robust för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar.

I insändaren jämför skribenten djurens liv med människans, men det bästa människolivet är inte samma sak som det bästa hönslivet eller det bästa grislivet. Jag vill ha minst 20 grader inomhus för att trivas. En Linderödsgris sover gladeligen ute året om. Jag håller mig helst inne när det regnar men en anka lever sitt bästa liv i regn och rusk. Jag har djur som jag döpt, gosat med i timmar och som jag nu äter efter att de slaktats. I frysen har jag etiketter med deras namn för att jag vill veta vem det är jag äter. För mig är det viktigt att veta vart köttet kommer ifrån, jag vet att djuret haft det bästa djurlivet den kan ha och jag tar tillvara på djurets resurser.

ANNONS

Skulle hela befolkningen vara vegetarianer skulle vi se mindre ekologiskt och den biologiska mångfalden hade minskat eftersom betesmarker hade minskat. Skulle vi sluta jaga vilda djur dessutom kommer de djur som lever äta upp och/eller förstöra de jordbruksmarker vi har att odla mat på.

Att förbruka animaliska produkter idag är inte samma sak som att utnyttja eller plåga djur. Tvärt om, att ta vara på djurets delar efter att det levt sitt bästa höns- ko eller grisliv är att inte låta djuret gå till spillo. Att ett djur kan göra nytta även efter döden, är inte det fantastiskt? Min människokropp behöver inte heller gå till spillo när inte jag lever längre genom att anmäla mig till donationsregistret och skänka mina organ till efterlevande eller till forskning.

"Djuren vill inte dö för oss" skriver Johanna Månsson och jag håller med om att den konventionella köttproduktionen är skadlig. Djuren vill precis som vi leva i symbios och för att kunna göra det behöver vi konsumera mer ekologiskt, spannmål, ägg, kött och mejeriprodukter eftersom de produkterna bidrar till biologisk mångfald och de djuren lever sitt bästa djurliv. Vi behöver bli bättre på att köpa närodlat och svenskt vilket kan betyda att man får lägga några kronor extra om man inte kan producera maten själv.

ANNONS

Amanda Karlsson, månskensbonde

ANNONS