SiS
De barn och unga som vistas och vårdas på SiS-hemmen förtjänar en vård och omsorg som kan hjälpa dem att bryta destruktiva beteenden och komma tillbaka till välfungerande liv, uttrycker debattören. Bild: STEFAN BENNHAGE

Barnen på SiS förtjänar bättre vård och stöd

Tyvärr har larmklockorna om situationen på SiS ringt högt och länge, menar Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fyrbodal.

ANNONS
|

Den systemhotande gängbrottsligheten i Sverige har skapat en våg av unga förövare som döms till sluten ungdomsvård. Samtidigt finns det unga som slängs in i ett destruktivt liv med missbruk, när de exponeras för den narkotika som göder gängens verksamhet. Båda dessa grupper vårdas inom ramen för tvångsvård på Statens institutionsstyrelse (SiS), tillsammans med unga som brottas med andra sociala problem och som många gånger inte fått lyckade insatser på familjehem och HVB-hem.

De barn och unga som vistas och vårdas på SiS-hemmen förtjänar en vård och omsorg som kan hjälpa dem att bryta destruktiva beteenden och komma tillbaka till välfungerande liv. Tyvärr har larmklockorna om situationen på SiS ringt högt och länge. Fritagningar, rymningar, narkotika och vapen, hot och våld - allt detta förekommer på SiS särskilda ungdomshem. Vi ser det i media och vi får det bekräftat när Riksrevisionen granskar verksamheten.

ANNONS

För att komma tillrätta med situationen har den moderatledda regeringen lanserat ett helt batteri av åtgärder, till skillnad från den tidigare S-ledda regeringen som agerade både för sent och för svagt.

Det första steget har myndigheten SiS tagit på egen hand, när det gäller att förbättra och differentiera vården för de ungdomar man vårdar. Det är orimligt att unga tjejer med missbruksproblematik vårdas tillsammans med de unga brottslingar som försörjt sig på narkotikaförsäljning. Därför är det bra att särskilda avdelningar för flickor nu tillskapats.

Det andra steget har varit att tillskjuta medel så att myndigheten kan utöka antalet platser och höja säkerheten på boendena. Regeringen har gett SiS rekordstora anslag och i vårändringsbudgeten tillförs ytterligare hela 300 miljoner kronor. Det extra tillskottet ska, utöver att bidra till fler platser, bland annat göra det möjligt att i vissa fall låsa boenderum på nätterna.

Det tredje steget rör begränsningar av kommunikation. Riksdagen klubbade nyligen igenom ett förslag som innebär att SiS ska kunna sätta stopp för mobiler och internet på SiS-hem där säkerheten kräver det. Vi blir alla bestörta när vi hör att unga på SiS har kunnat planera sina rymningar via telefon, att man fortsätter styra en kriminell verksamhet via nätet, eller när vi ser att unga flickor fortsätter ha kontakt med de gärningsmän som förgripit sig på dem. Nu är det slut med det.

ANNONS

Samtidigt som steg efter steg tas för att akut åtgärda bristerna inom SiS har regeringen påbörjat arbetat med att reformera den statliga barn- och ungdomsvården i grunden. Nu har en särskild utredare i uppdrag att ta fram förslag för hur den statliga barn- och ungdomsvården kan ges en nystart. Vården ska bli bättre och tryggare. Vårdkedjorna starkare och säkerheten högre.

Sammanfattningsvis ger den moderatledda regeringen SiS betydligt bättre verktyg att upprätthålla säkerhet och trygghet på de särskilda ungdomshemmen parallellt som grunden för framtidens vård läggs. Det är avgörande för att vi ska kunna förbättra den statliga barn- och ungdomsvården. Sveriges unga förtjänar bättre.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal och Moderaternas gruppledare i socialutskottet

ANNONS