sedlar miljarder
Att beskriva nationen Sverige som ett aktiebolag låter som ett yttrande från en representant från Svenskt Näringsliv och inte från en tidigare ordförande från ett av Sveriges största fackförbund, menar Sören Lindmark. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

”Aktiebolaget” Sverige/Europa

”Jag” är viktigare än ”vi”; det individuella viktigare än det gemensamma. Utan det senare har demokratin alls ingen framtid, uttrycker Sören Lindmark, Trollhättan.

ANNONS

Ojämlikheten växer men demokratins mål är motsatsen. Arbetskraftens produktivitet har de senaste hundra åren ökat mångfalt medan fördelningen mellan löner och vinster idag är lika skev som den var innan den allmänna rösträttens införande för mer än hundra år sedan. Skillnaderna i folkhälsa och medellivslängd ökar mellan hög- och låginkomsttagare. Kostnaderna för välfärdssektorerna skola, vård och omsorg skärs ner allt mer medan banker och andra stora aktiebolag gör vinster som aldrig förr.

Att kapital-, bolags- och aktieägare vill betala så lite skatt som möjligt, bidra till det gemensamma så lite som möjligt samt betala så låga löner som möjligt ligger i kapitalismens natur. I kraft av sitt kapital har dessa genom olika medier kunnat påverka människors sätt att tänka kring vad som är viktigt: att tillgodose egna behov, tjäna mycket pengar liksom att synas och få uppmärksamhet. ”Jag” är viktigare än ”vi”; det individuella viktigare än det gemensamma. Utan det senare har demokratin alls ingen framtid.

ANNONS

Till priset av medlemsavgiften till EU om cirka 40 miljarder per år har Sverige underordnats en lagfäst samhällsstyrning som går ut på att aktieägarna ska kunna berika sig optimalt. Till sin hjälp har de folkvalda som tillser att reservarbetskraften jagas och straffas i syfte att genom ökad konkurrens om jobben pressa ner lönerna. Dessutom har företagen en omfattande lobbyverksamhet. EU-parlamentarikers mandatperiod är fem år och belöningen för att låta sig påverkas är vidlyftig; ersättningen efter skatt uppgår totalt till 105 000 kronor per månad. Dagtraktamentet är cirka 80 000 per månad. Nettolönen för femårsperioden är 6,5 miljoner plus gynnsamma pensionsförmåner.

Den fackliga karriäristen Tobias Baudin blev Kommunals ordförande 2016 och partisekreterare för S 2021. Baudin uttalade sig i GP 13 december 2023 då han förklarade problemet med svensk ekonomi och dålig ekonomisk tillväxt: ”Ett litet land som Sverige /…/ är beroende av att det går bra för aktiebolaget Sverige”.

Att beskriva nationen Sverige som ett aktiebolag låter som ett yttrande från en representant från Svenskt Näringsliv och inte från en tidigare ordförande från ett av Sveriges största fackförbund vilket representerar många kraftigt underbetalda i den skattefinansierade sektorn. Nyligen föreslog Ulf Kristersson att M, S och SD skulle samarbeta i EU-parlamentet. Det de har gemensamt är att de verkar för företagens bästa istället för folkets.

ANNONS

Sören Lindmark

Trollhättan

ANNONS