hemtjänst
Jag kommer inte ha träffat min familj på hela veckan. Är man två i familjen som arbetar i vården blir det problematiskt, menar signaturen Besviken hemtjänstpersonal. Bild: kmatija

23.00 på kvällen är sent både för personal och vårdtagare

Till ansvariga för beslutet kring våra nya arbetstider inom hemtjänsten i Trollhättan. Vi har många frågor till er som vi önskar svar på, uttrycker signaturen.

ANNONS
|

Det första vi undrar är hur era tankar går kring barnomsorg och långa dagar på förskolorna? Tidigare tider på mornarna kommer innebära ökat antal barn på förskolorna och fritidshemmen under morgontimmarna, det resulterar i att det krävs mer personal under morgontimmarna och därav ökade personalkostnader för utbildning. Forskning visar att barnens sömn påverkar inlärning, så vem vet vad tidigare mornar kommer göra med våra barns skolresultat?

Om barnen ska få sin sömn behöver de då lägga sig runt 19.00 på kvällen. Vad händer då med stadens föreningsliv om alla barn upp till 12 år behöver ligga till sängs vid den tiden för att få sin livsviktiga sömn? En andra aspekt förutom barnens bästa är den värdefulla dygnsvilan som ni värnar om. Att sluta 23.00, det vill säga man är hemma runt 23.30 (på sommaren) eller runt midnatt vintertid) gör att man skulle behöva arbeta många kvällar i rad för att planeraren ska få ihop ett fungerande schema.

ANNONS

Vidare är kollektivtrafiken ett problem för de som åker buss, finns det bussarna som går? Sen väl hemma råkar man väcka hela familjen som sen inte kan somna om. Barnen ska upp till skolan och vi ska givetvis upp för att se till detta, (elva timmars vila, nej så blev det inte). Sen till jobbet igen och samma visa tre till fyra kvällar på rad. Jag kommer inte ha träffat min familj på hela veckan. Är man två i familjen som arbetar i vården blir det problematiskt.

Vi som jobbar inom hemtjänsten har faktiskt ett liv utanför jobbet och vi måste ha något att säga till om. Inte bara få höra från arbetsgivaren att det är budget och att vi måste göra som politikerna säger. Men då är min fråga till politikerna, vill ni jobba så här och ha era barn på förskolan/fritids med mera så många timmar vecka in och vecka ut? Har ni pratat med våra äldre som vi ska väcka 06.45? Ska inte de få något att säga till om? Vi kommer få be dem ställa väckarklockan igen, som de behövt göra under hela deras arbetsliv. Vart tog respekten för de äldre vägen?

Sedan ska man lägga dem mellan 22-23 och upp 06.45 deras dagar kommer ju bli väldigt långa. Är er önskan att ha utbildad, kompetent personal inom hemtjänsten? I så fall behöver ni vara rädda om oss som arbetar på golvet. Vi är många som valt detta arbete för att vi brinner för våra äldre. Vi kommer alla hamna där en dag, även ni som bestämmer inom politiken, ni kanske vill få till en privatisering med bättre arbetstider? Eller är det en flykt av undersköterskor ni är utefter för att spara pengar? I varje enhet ska det sparas in på personal och ”rader” i arbetsschemat. Hur tänker ni på detta ifråga om arbetsmiljö, stress samt kontinuitet hos brukarna?

ANNONS

Är det sekundstyrning ni är ute efter? Ni har satt in en larmpatrull, vilket är en kostnad i omsorgsförvaltningens budget, som inte hinner med sitt uppdrag, vilket innebär att vi oftast ändå får åka på larmen. Detta medför att våra sekundstyrda scheman spricker och vi får stressa oss igenom resten av dagens besök, vilket leder till psykisk ohälsa och sjukskrivningar, som blir en ökad belastning för staden då rehabkostnaderna ökar. Kommer våra senarelagda arbetstider leda till att nattpatrullen kommer börja sina pass senare?

Är även detta en besparing ni är ute efter? I dessa besparingstider har ni dock valt att satsa stora summor på att köpa in privata mobiltelefoner till alla anställda, vart hittades dessa pengar? Även bilarna ni slutit avtal på måste öka budgeten med 100 procent? Finns det besparingar även i kommunhuset bland chefer, mellanchefer och annat folk som går under vår budget? Eller är det bara vi som ska springa snabbare och spara?

Vi förväntar oss ett svar från ansvariga för beslutet!

Besviken hemtjänstpersonal

ANNONS