Ledare: Uppförsbacke för regeringen

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett år före valet kämpar regeringen i en brant uppförsbacke. I GP/Sifos väljarbarometer för september ökar Socialdemokraterna med tre procentenheter till 33,5 procent. Det är en statistiskt säkerställd ökning. Sammanlagt når det rödgröna blocket 49,9 procent.

På regeringssidan är samtliga förändringar inom felmarginalen. Trenden är dock långsiktigt negativ för samtliga allianspartier, räknat från valresultatet 2010. Särskilt illa ser det ut för Centern och Kristdemokraterna som båda når blygsamma 3,6 procent. Sammanlagt säger 39,2 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på något av allianspartierna om det vore val i dag.

Drygt tio procentenheter är svårt, men inte omöjligt för regeringen att ta igen även om en tredje valseger i rad är en stor utmaning i sig. Det handlar om att vinna över cirka fem procent av väljarna.

ANNONS

Först och främst måste Centern och Kristdemokraterna klara fyraprocentspärren till riksdagen. För Centern gäller det att mobilisera landsbygdsväljarna. Kristdemokraterna har ett svagare väljarunderlag och kommer sannolikt att behöva borgerliga stödröster även denna gång.

Politiskt och opinionsmässigt står alliansen stark i hårda frågor som ekonomi samt lag och ordning medan de mjuka, sociala frågorna tillhör oppositionen.

Skall regeringspartierna lyckas hämta hem oppositionens försprång gäller det alltså dels att få gehör för betydelsen av starka statsfinanser och en välskött ekonomi i en orolig tid, dels att gå på offensiven i debatten om skola, vård och omsorg.

Oppositionens styrka är att varje misslyckande och missförhållande i den offentliga sektorn kan användas för att skymma fördelarna med regeringens valfrihetsreformer.

En skolkoncern som går i konkurs är en skandal, men innebär inte att ett kommunalt veto över skoletableringar vore bättre. Även kommunala skolor läggs ner. Men i debatten behandlas inte det som en skandal även om effekten för eleverna är densamma.

Ett misskött privat äldreboende är också en skandal, men innebär inte att valfrihet i äldreomsorgen är mindre angeläget. Även kommunala äldreboenden sköts ibland illa, men undgår vanligen de fetaste skandalrubrikerna.

Arbetslösheten är ett problem för sig. Regeringen kan hålla nere siffrorna, men halva Sveriges ekonomi är export. En radikal minskning av arbetslösheten förutsätter draghjälp av en internationell konjunkturuppgång.

ANNONS

Sammantaget går oppositionens taktik så här långt ut på att väljarna inte skall se skogen för alla träd. Alltså måste regeringen försöka vända på perspektivet så att väljarna också ser helheten i politiken.

GP 14/9

ANNONS