Läckage. I samband med en läcka på en fjärrvärmeledning passar Trollhättan energi på att åtgärda gamla konstruktioner.
Läckage. I samband med en läcka på en fjärrvärmeledning passar Trollhättan energi på att åtgärda gamla konstruktioner.

Läcka avslöjade sliten konstruktion

En sprucken fjärrvärmeledning och fiberkablar som smälte av det heta vattnet. Det är orsaken till det stora hålet i marken vid korsningen Österlånggatan-Magasinsgatan, som snart ska vara åtgärdat.

ANNONS
|

Det var en natt för två veckor sedan som upptäckten gjordes. En fjärrvärmeledning i marken hade sprungit läck men kunde lagas provisoriskt under natten.

– Sedan upptäckte man att fiberkablar och elkablar hade smält på grund av det varma vattnet som läckt ut, säger Jennie Cronblad på Trollhättan energis presstjänst.

Att ledningen sprack berodde på att en särskild del av ledningen rostat. Under marken finns en kammare som innehåller bland annat rör och ventiler. Men konstruktionen är från 1978 och i samband med läckan har Trollhättans energi passat på att åtgärda fler delar.

– Det är en dålig konstruktion. För att undvika att samma sak händer igen har vi byggt om runt kammaren och flyttat på fiber- och elkablar och avloppsrör, säger David Ström, distributionschef på Trollhättan energi.

ANNONS

Enligt Ström tar det vanligtvis ungefär fyra veckor att få den typen av material som krävs levererat.

– Nu lyckades vi få ihop material snabbt och därför tar arbetet halva tiden mot normalt, säger han.

Ett antal kvarter i området ska ha påverkats av läckaget under den första natten.

– Eftersom det åtgärdades snabbt är det inte säkert att så många hann märka av det, säger David Ström.

I dagsläget är det endast trafiken som drabbas. Över helgen ska hålet täckas så att trafik kan köra där. I mitten av nästa vecka beräknas arbetet vara klart.

ANNONS