Amenvägrande barn straffades

Ett barn fick inte lämna bordet vid en fristående förskola i Västerbotten, då det inte hade sagt amen. Nu har händelsen anmälts till Skolinspektionen.

ANNONS
|

Enligt anmälaren får inte barnen på förskolan lämna bordet utan att ha bett bordsbön eller sagt amen. Vid ett tillfälle ska ett barn ha suttit kvar vid bordet när de andra barnen lekte ute, skriver Folkbladet.

Anmälaren anser att det är en allvarlig kränkning av barns religionsfrihet.

- Det här är en kristen förskola och vi ber bordsbön, men vi tvingar inga barn att göra något. Det är ett missförstånd, säger föreståndaren till tidningen.

ANNONS

I en skrivelse till kommunen ber föreståndaren om ursäkt och "tar fullt ansvar för att vi varit alldeles för enträgna och envisa".

- Det var en engångsgrej. Vi satt vid mellanmålsbordet. Barnet ville inte följa rutinerna utan ville göra något eget. Då fick barnet vara kvar tills man kunde kommunicera. Men barnet fick sitta kvar lite för länge. Vi skulle ha avbrutit tidigare, säger föreståndaren till tidningen.

Kommunen uppmanar förskolan att informera alla vårdnadshavare om vad som har hänt och vilka åtgärder som har vidtagits för att undvika att det inte händer fler gånger.

ANNONS