"Vi har skrivit historia tillsammans"

Med dans, sång och ramsor drog ett färgsprakande tåg fram över gator och torg på lördagen. Budskapet handlade om rätten till kärlek – i alla dess former.

ANNONS
|

På fasaden till ungdomshuset Stinsen hänger en gigantisk regnbågsflagga, och redan under lördagsförmiddagen samlades deltagare för att starta igång dag två av Melleruds egna pridefestival.

På fredagskvällen var det omkring 80 personer som deltog i aktiviteterna, som då hölls på Kulturbruket.

– Vi tänkte att allt över 50 vore bra, så 80 var kanon, säger Helena Hultman, som är föreståndare på ungdomshuset.

Ett par tiotal ungdomar åt brunch och samtalade på Stinsen före tolv, samtidigt som några av kommunens politiska partier intog sina montrar. Men timmen innan den stora paraden fylldes det på ordentligt med folk i alla åldrar både i och utanför byggnaden. Flaggor delades ut, och många målade sina ansikten i regnbågens färger.

ANNONS

– Det är otroligt, helt klart över förväntan, säger Elvira Olsson medan hon blickar ut över det dryga hundratalet Mellerudsbor som slöt upp för att vara med i paraden.

Elvira sitter i ungdomsrådet, och är en av dem som har sett till att folkfesten blev av. Och hon tänker definitivt att festivalen ska få en uppföljare.

– Vi skulle vilja involvera ännu fler, och skulle gärna se att fler företag hoppar på själva. Vi har varit tolv personer som har jobbat stenhårt med det här i år, men nästa gång är vi gärna fler, säger hon.

Paraden marscherade in mot centrum och rundade Köpmantorget, där många nyfikna lördagsflanerare stannade upp och bevittnade uppståndelsen. Deltagarna fortsatte dela ut flaggor till åskådarna, och skanderade ramsor.

En av dem var ungdomsrådets ordförande, Karolina Wessman, som både försökte gå i tåget och fånga det hela på bild.

– Alla är nog lite chockade över att vi blev så många. Eller, jag är mer nöjd än chockad. Det här är så häftigt, säger hon.

När tåget precis återkommit till Stinsen gick de unga arrangörerna upp på balkongen för att visa sin tacksamhet till alla som slutit upp.

– Tack för att ni var med i dag, på Melleruds första prideparad. Vi har skrivit historia tillsammans, ropade Elvira Olsson till applåder.

ANNONS

Under lördagen fortsätter aktiviteterna ända in på kvällen, med konserter på Stinsen där alla som villär välkomna.

ANNONS