Leif Håkansson (S) ville fortsätta med sina politiska uppdrag i trots att han ska flytta från Lilla Edet. Men nu har han ändrat sig och har lämnat sina politiska uppdrag. Foto: Pasi Hakopuro.
Leif Håkansson (S) ville fortsätta med sina politiska uppdrag i trots att han ska flytta från Lilla Edet. Men nu har han ändrat sig och har lämnat sina politiska uppdrag. Foto: Pasi Hakopuro.

Håkansson ändrar sig – slutar omedelbart

Leif Håkansson (S) har sagt att han inte ska fortsätta med sina politiska uppdrag när han flyttar från kommunen. Men han blev övertalad att fortsätta. Efter det ändrade han sig på nytt och slutar i stället omedelbart.

ANNONS
|

Onsdagen var en svängig dag inom Lilla Edet-politiken. Vid kommunstyrelsens sammanträde fanns Leif Håkanssons (S) förfrågan om att kvarstå som förtroendevald trots att han ska flytta från kommunen. Håkansson är ordförande i utbildningsnämnden, ledamot i kommunstyrelsen och ersättare i arbetsutskottet. Och KS godkände den begäran. Men efter mötet hände något. Leif Håkansson lämnade under dagen in en ny skrivelse, den här gången om att han lämnar sina politiska uppdrag omedelbart, förutom fullmäktigeuppdraget som kvarstår till juni. Interna motsättningar inom socialdemokratin är orsaken enligt Håkansson. – Min tanke var att fortsätta fram till hösten med mina förtroendeuppdrag. Men efter att det kom ut har det blivit påtryckningar från den västra sidan (Hjärtum/Västerlandas S-förening). Att de har ett motstånd mot mig kände jag till. Men sedan anslöt sig Lödöse också till det. Och när två föreningar uttrycker samma sak blir det för mycket, säger Leif Håkansson som inte ville låta ordförande i Arbetarekommunen (Carlos Rebelo Da Silva) göra det valet. – Jag vill inte utsätta partiet för det, jag vill göra det valet själv, förklarar Håkansson. Orsaken till att han ville kvarstå som förtroendevald, trots att han tidigare i TTELA sagt att han inte vill det, är att han blev övertalad. Samt att utbildningsnämnden inom kort står inför nya stora beslut. Bland annat vill nämnden begära 13 extra miljoner av fullmäktige på grund av ökat antal förskolebarn. – Jag har fått påtryckningar inom majoritetsgruppen, oppositionen och även från tjänstemän att fortsätta. I det läget vi är kände jag att det kan bli svårt att släppa det ansvaret till någon ny. Håkansson hävdar också bestämt att skriverierna om honom i sociala medier inte har med beslutet att göra. Vice ordförande i utbildningsnämnden Camilla Olofsson (M) tar över ordförandeskapet i nämnden tills S utser en ny ordförande. – Visserligen är jag och Leif inte alltid överens politiskt, men Leif är kompetent, han har struktur och ordning. Vi hade dessutom precis börjat med diskussioner om skolstrukturen och det kändes jättebra, och så händer detta. Det är väldigt dålig tajming och jag tycker att detta är fruktansvärt olyckligt. Hon menar att Leif Håkansson har fått ta mycket stryk i debatten om skolfrågan: – Han har fått ta emot en del grova påhopp i sociala medier. Men han är inte så mäktig som en del tycks tro, han är ju inte ensam om att ta besluten.

ANNONS
ANNONS