Maxida Märak.
Maxida Märak.

Samiska rapparen Maxida Märak manar till handling

Det är hennes jojk som inleder den officiella låten till skid-VM i Falun. En låt som hon på måndagens idrottsgala framförde tillsammans med Mando Diao inför miljontals tv-tittare. – Bara ett sidoprojekt, säger Maxida Märak från Jokkmokk.

ANNONS
|

När man talar med henne är det lätt att förstå vad hon menar. Sångerskan Maxida, rappartisten och musikproducenten Maxida; allkonstnären, skådespelerskan och människorättsaktivisten Maxida; jo, fröken Märak har fullt upp.

Som röd tråd, eller kanske ett signum för allt, går stoltheten över det samiska ursprunget, och Maxidas jojk i synnerhet – det traditionellt samiska folksjungande som vi kan höra henne framföra på Mando Diaos ”Love last forever”.

– Den har gått vidare till mig genom min familj, min kultur och våra traditioner. För mig är jojken en tonsatt känsla, närmare ett instrument än ett sätt att sjunga.

Vi når Maxida på telefonen när hon är på sparkfärd genom det snötunga, kalla och mörka Jokkmokk. Hon fortsätter, något andfådd:

ANNONS

– Jag tänker mycket i beats, och jojken blir då ett extrainstrument som jag väver in i dem. Men på vissa låtar är den huvudsång, för jag gillar att ha den i centrum.

I ”Love last forever” – möjligen historiens stillsammaste mästerskapslåt – får den inleda och knyta ihop på slutet.

Samarbetet har fört Maxida Märak till Globen, där hon och Mando Diao under gårdagens idrottsgala spelade låten. De ska också uppträda med den på VM-invigningen den 18 februari.

Men hon tar uppståndelsen med ro.

– Jag har tusen andra grejer på gång, så jag ser det här mest som en bisyssla. Men det har varit kul. Mando Diao är ett proffsigt gäng.

Faktiskt var hennes schema fullbokat redan när hon i fjol fick förfrågan från bandet, veckan efter hon stött ihop med sångaren Gustav Norén på en konsert i Stockholm.

– Jag var ute på turné och hade ingen möjlighet att komma till studion. Så jag spelade in jojken i mammas garderob i Stockholm, säger hon och skrattar.

Det ena ledde till det andra, och nu har miljontals tittare i sofforna fått stifta bekantskap med rapparen från Jokkmokk. Hennes huvudprojekt är emellertid den egna musikproduktionen, som hon turnerar flitigt med runt om i Sverige och grannländerna. Ett debutalbum finns på planeringsstadiet.

ANNONS

Efter att indieartisten Kitok börjat rappa utgör Maxida inte längre ensam Jokkmokks hiphopscen. Än så länge är hon dock den enda som har inslag på samiska och jojk i sin rapp. En av anledningarna till att hon införlivar det i musiken är viljan att fylla ett glupande hål.

– Det saknades verkligen något så jävla hårt för oss unga samer att relatera till, kände jag, för ingenstans producerades det någon klubbmusik med samisk prägel för svenska dansgolv.

Tänker gemene man på sápmimusik är det bara en genre som dyker upp i huvudet, konstaterar hon, och det är melankolisk skönsång. Förvisso vacker musik med toppenartister.

– Men ibland vill inte alltid minnas jobbiga saker, eller hur? Ibland vill man bara gå ut och fakkin' ta en drink och bara dansa.

Maxida Märaks unika blandning av dansmusik, jojk och rap har inte heller haft svårt att fylla en egen nisch, inte i Sverige, och framför allt inte i Jokkmokk som med sina 5 065 invånare ligger på plats 275 bland kommunerna i Sveriges folkmängdsstatistik.

Men det har ändå varit tämligen svårt för henne att boka spelningar. Förklaringen, menar hon, är att hon gjort sig obekväm hos många med sitt starka ställningstagande för samernas rättigheter.

ANNONS

Sedan några år tillbaka driver hon rebellgruppen Svarta rajden, som bland annat har genomfört aktioner mot Beowulf – ett gruvbolag vars planer att borra i Kallak upplevs som ett hot mot samernas renskötselområden.

Det som behövs är enligt Maxida ingenting mindre än en samisk revolution. Tiden att gå i demonstrationståg är förbi; de måste ta till handling.

– Nu är det väldigt många samer ur min generation som utbildar sig till jurister och journalister, och som är politiskt aktiva. Den möjligheten har inte funnits för oss tidigare. Vi kommer snart att slippa mellanhänder och kunna vara våra egna talespersoner. Då kommer förändringen.

25 år gammal, bosatt i Jokkmokk.

Turnerar med showen Under asfalten ett fjäll som hon gör ihop med systern Mimie Märak.

Syskonen är huvudpersoner i en SVT-producerad realityserie om samiska artister som spelas in nu.

Maxida medverkar också tillsammans med Ola Rapace i komedin ”Glada hälsningar från Missångerträsk” med manus av Martina Haag. Den har premiär senare i år.

Aktuell med officiella låten till skid-VM i Falun.

ANNONS