Stort hysch-hysch kring sedelbytet

ANNONS
|

–Vi har beställt nya sedlar och har i lager så det räcker gott och väl i flera år framöver, säger Christina Wejshammar som är chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter.

Riksbanken är inte så pigg på att prata om praktiska detaljer kring sedelutbytet. Var sedlarna finns, hur de förvaras och hur de ska distribueras är strängt bevakade hemligheter.

–De finns under vår kontroll, men jag tänker förstås inte berätta något om det eller om det ens är på ett enda ställe. Någonstans finns de, säger Christina Wejshammar avsiktligt kryptiskt.

–Det är ju förstås enorma säkerhetsarrangemang kring detta, tillägger hon.

ANNONS

Nya valörer

Den 1 oktober blir nya 20-, 50, 200- och 1000-kronorssedlar giltiga att betala med. Den 1 oktober nästa år kommer nya 100- och 500-kronorssedlar, liksom nya mynt; 1-, 2- och 5-kronor. Bara den nuvarande 10-kronan överlever utbytet.

Förändringen är gigantisk. Över 300 miljoner sedlar och 1,7 miljarder mynt ska dras in och ersättas med nya. Bara mynten väger sammanlagt drygt 13000 ton. För att frakta bort alla de mynten i en vanlig Volvo V70 skulle man behöva köra över 26000 turer.

Beslutet om att införa nya sedlar och mynt fattades redan 2010. Sedlarna är föråldrade ur säkerhetssynpunkt. De nuvarande mynten, särskilt 5-kronan, är stora, tunga och innehåller nickel. Och med de nya valörerna 2 kronor och 200 kronor vill man effektivisera kontanthanteringen.

–Huvudskälet till att vi byter ut våra sedlar och mynt är att vi vill se till så att de fortsätter vara säkra även i framtiden, säger Christina Wejshammar.

–Tvåkronorna och 200-kronorssedlarna kommer göra det att behövs färre mynt och färre sedlar. Det går helt enkelt inte åt lika många när man får växel.

–Med färre sedlar och mynt som ska köras omkring blir kontanthanteringen mer miljövänlig och för dem som hanteras pengar, särskilt de som jobbar med mynt, blir arbetsmiljön bättre, säger hon.

ANNONS

Kostnader

För butiker, banker och värdetransportbolag blir hanteringen visserligen billigare, men i ett kortare perspektiv innebär bytet kostnader. Butiker, restauranger och andra som hanterar kontanter kommer att behöva uppdatera kassautrustningar och ställa om automater som hanterar sedlar och mynt.

Handeln varnar också för säkerhetsrisker. Rent praktiskt sker indragningen av de gamla sedlarna framför allt i handeln. Det enklaste sättet att bli av med de gamla sedlarna är att handla för dem. När handlarna lämnar in sina dagskassor hos banken kan gamla sedlar makuleras och ersättas med nya.

Hur mycket kontanter som kommer att behövas är väldigt osäkert. Volymerna styrs av efterfrågan.

–Hur många sedlar vill vi ta ut ur bankomaten och i vilka valörer? Vilka valörer använder vi när vi handlar och som handlaren måste ge växel på? På det sättet är det konsumenternas kontantbeteende och kontantbehov som styr, säger Christina Wejshammar.

Mängden kontanter minskar snabbt till förmån för andra betalningar som kort-, internetköp och Swish. På tio år har mängden kontanter minskat med ungefär 20 procent till knappt 80 miljarder kronor. Volymen kan ta ytterligare ett skutt nedåt när gamla sedlar blir ogiltiga de kommande två åren.

Pengar liggande

Mängder av sedlar och mynt, i synnerhet mynt i låga valörer och 1000-lappar, cirkulerar inte i det ekonomiska systemet. Riksbanken har räknat ut att varje hushåll i snitt har, i bara mynt, nästan 800 kronor liggande i spargrisar, burkar och lådor.

ANNONS

–Vi vill förstås få in så många som möjligt. Dels för att människor annars riskerar att gå miste om värden, dels för att mynten ska säljas för skrotvärdet – även om vi måste vara försiktiga så att vi inte dumpar metallmarknaden, säger Christina Wejshammar.

Riksbanken drog in sedlar senast vid årsskiftet 2013/2014 när vissa 50-lappar och 1000-kronorssedlar blev ogiltiga. Av de pengarna återstår fortfarande cirka två miljarder kronor som inte lösts in.

–Vi vet inte var de här pengarna finns någonstans men några vanliga förklaringar vi får i våra inlösenärenden är att pengarna blivit liggande i någon låda eller är sparande som glömts bort, säger Christina Wejshammar.

Men även om pengarna blivit ogiltiga att betala med går de att lösa in hos Riksbanken. Det gäller även de sedlar som så småningom blir ogiltiga i det kommande utbytet. Men det kostar 100 kronor och man måste kunna uppge varför man har kontanterna.

–Vi gör en penningtvättsbedömning. Har man inte en bra förklaring och dokumenterat underlag ska det inte gå att bli av med kontanter, säger Christina Wejshammar.

20 kronor: Astrid Lindgren på framsidan plus citat ur hennes böcker. Smålandsmotiv på baksidan samt landskapsblomman linnéa.

50 kronor: Evert Taube på framsidan plus citat och noter från hans visor. Bohusländska motiv och landskapsblomman vildkaprifol på baksidan.

100 kronor: Greta Garbo på framsidan plus filmremsor och citat från hennes filmer. Stockholmsmotiv på baksidan. Därtill Södermanlands landskapsblomma vit näckros och Upplands landskapsblomma kungsängslilja.

200 kronor: Ingmar Bergman på framsidan samt citat från Bergman och från filmen Fanny och Alexander. Gotlandsmotiv och landskapsblomman murgröna på baksidan.

500 kronor: Birgit Nilsson på framsidan samt citat ur några från hennes operaroller. På baksidan Skånemotiv och landskapsblomman prästkrage.

1 000 kronor: Dag Hammarskjöld på framsidan och utdrag ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Lapplandsmotiv och Lapplands landskapsblomma fjällsippan på baksidan.

Källa: Riksbanken.

Världens första sedlar gavs ut i Kina på 600-talet. År 1455 förbjöds användningen för att stoppa den skenande inflationen.

Sveriges första sedlar ges ut i Stockholm 1661 av den första banken, Stockholms Banco. Banken gick i konkurs 1668 sedan den gett ut fler sedlar än det fanns täckning för.

Riksdagen grundade föregångaren till dagens Riksbank, Rikets Ständers Bank, 1668. Från början var banken förbjuden att ge ut sedlar, men redan 1701 började banken ge ut transportsedlar. En anledning var att kunderna hade börjat använda kassakvitton som sedlar, trots att det inte var tillåtet.

År 1835 kom de första färgade sedlarna som har gravyr och tryckt numrering. Tidigare numrerades alla sedlar för hand.

1831 till 1904 får privatbanker ge ut sedlar. Motiven på sedlarna varierar då beroende på vilken bank som gett ut sedeln. Förfalskningar var vanliga, men bankerna löste ändå in sedlarna eftersom de inte ville mista kunder.

Sedan 1904 har Riksbanken monopol på sedelutgivning. Selma Lagerlöf, Jenny Lind och Carl von Linné var de första icke-kungliga på Riksbankens sedlar.

Källa: Tumba Bruksmuseum, Riksbanken, Allt om Vetenskap

ANNONS