Mjuka, dyra och fina skor är viktigt när man ska springa.
Mjuka, dyra och fina skor är viktigt när man ska springa.

Löpning - en lukrativ affär

Göteborgsvarvslöpare i hela världen, förenen eder! Ni är en marknad.

ANNONS
|

När jag var ung och inledde en fortfarande pågående karriär som passionerad löpare (därmed inte sagt framgångsrik) var allt väldigt enkelt. Skor, ja, det var en investering, men också den enda. Kortärmade bomullströjor drällde det av hemma, shorts använde jag samma som i fotbollen och hela strumphyllan var full av vita multianvändbara tubsockor. Så där såg jag faktiskt ut långt in på 90-talet och brydde mig inte nämnvärt, men med åldern och växande barn hände något.

Jag vet inte vem av dem som sa det, men jag minns, "Men pappa, så där kan du ju inte se ut", följt av en föreläsning om att det faktiskt hänt en del. Funktionskläder, hört talas om det? I rätt hippa färger och former dessutom. Tajts? Vätskebälte? Löparklocka?

ANNONS

En helt ny värld öppnade sig och jag försåg mig, men försiktigt. Tröja, shorts, strumpor och en icke-skämmig overall – längre än så sträckte jag mig inte. Min löpning kräver inte mer – eller åtminstone inbillar jag mig det.

Drygt 60 000 anmälda till Göteborgsvarvet är inte bara en signal om att många gillar det här med att springa. Det triggar dessutom marknadskrafterna som ser ett köpstarkt kollektiv med behov. Kläder och skor är ett segment. Pulsverktyg, appar, löparmusik och nät-träningsprogram ett annat.

Ett tredje är i sin linda och har en helt annan inriktning: för maximal träningseffekt lockar entreprenörer med tester av puls, syreupptagningsförmåga och mjölksyra.

Själv ingick jag för några veckor sedan i ett pilotprojekt som fokuserade på rörelse – utnyttjar jag min kropp optimalt för allra bästa effekt?

Det gjorde jag inte, men å andra sidan förvånade det mig inte heller. Feedback och träningsråd ingick i det paket som från och med i höst finns på marknaden och alltså ytterligare en komponent jag inte visste att jag behövde.

Löpning, oavsett distans och kvalitet, är i dag en lukrativ affär. Där det finns tillräckligt många engagerade människor finns det också pengar att hämta och därför expansionen och det ständigt ökade utbudet av utrustning och tjänster.

ANNONS

Jag lägger ingen värdering i den här utvecklingen, men som kollektiv har de 60 000 Göteborgsvarslöparna en stark position att reagera, reglera, och sanera månglarnas snabbt växande marknad.

För med handen på hjärtat och pulsmätaren: löpning behöver inte vara mer komplicerad än ett par skor, t-shirt, shorts och vita tubsockor.

ANNONS