Vecka 16: Kryddträdgård för terrass, balkong och fönster

ANNONS
|

Visst kan vi drömma om en gammaldags kryddgård att strosa runt i på knastrande grusgångar. Men skönheten, doften och smaken av kryddor kan du få uppleva utan stora ytor eller krävande insatser. Kryddväxter trivs fint i kruka − välj en personlig blandning som passar dina smaker och njut av din minikryddgård vår, sommar och höst!

Kryddväxter älskar sol och värme

Kryddväxter är lättodlade och de klarar sig ofta hyfsat bra även när förhållandena inte är de optimala. Men som mest frodiga, doftande och välsmakande blir kryddväxterna om några önskemål uppfylls:

Kryddväxter är solälskare och föredrar söderläge. Öst och väst går också bra men i norrläge trivs de inte.

ANNONS

Ställ dem så vindskyddat som möjligt. Då får kryddväxterna även den värme de älskar.

Jorden ska vara väldränerad. Plantera dina kryddväxter i krukor med hål i och i en porös och mullrik jord.

Kryddgård på terrass och balkong

För en kryddodling i liten skala som ska smaksätta sommarens mat är en bra sammansättning salvia, rosmarin, oregano, backtimjan, citrontimjan, fransk dragon, pepparmynta och basilika. Alla dessa, utom basilika, går att plantera i kruka redan nu och sätta ut på balkong, terrass eller kökstrappa. Skulle en alltför kall natt väntas kan du plocka in krukorna och ställa ut de igen nästa dag. Låt basilikan stanna kvar inne tills dygnstemperaturen är över 12 grader. Färdiga kryddplantor finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers redan nu men utbudet av olika sorter kan fortfarande vara lite begränsat.

Välja gärna krukor i olika storlek och höjd för en varierande plantering. Samplantera många kryddväxter i större kruka eller kärl, det blir snyggt och lättvattnat. Senare kan du även plantera tillsammans med sommarblommor. Du kan så klart även ha din kryddodling i balkonglådor – vackert, användbart och lättskött!

Kryddodling i köksfönstret

Inne i köksfönstret är en bra blandning av kryddorbasilika, oregano, gräslök och persilja. Plantera i rymliga krukor så blir plantorna större, mer lättskötta och du kan skörda mer. Använd en porös, gärna sandblandad, jord.

ANNONS

Inhandla även dina kryddväxter till köksfönstret i trädgårdsbutiken. Dessa plantor klarar sig mycket längre än de fräscha gröna kryddväxter vi kan köpa i grönsaksdisken i matbutiken.

Blomning ändrar smaken

Om en kryddväxt hinner gå i blom kan smaken på bladen försämras något. Vill du ha glädje av blommorna kan du plantera några kryddväxter för just blomningens skull. Då främjar du dessutom insektslivet och kan använda blommorna som dekoration i sallader och på uppläggningsfat.

Läs mer om trädgård och odling på Odla.nu

Odla i staden

Att odla ekologiskt

Vad utstrålar din entré

ANNONS