Weekendresan allt vanligare

Svensken reser allt mer utomlands. Men vi stannar borta kortare tid. Ett önskemål dominerar: – Vi vill fly vardagen, säger resekonsult Hans Remvig.

ANNONS
|

I fjol gjorde svenskarna 14,5 miljoner utlandsresor. Det blir ungefär 1,5 resa per år och person – 11 procent fler än under 2010 och hela 38 procent fler än för tio år sedan.

–Spanien var den stora vinnaren i fjol, säger Hans Remvig på resekonsultbolaget Resurs som ansvarar för Rese- och turistdatabasen (TDB).

Omkring 24000 svenskar tillfrågas varje år av TDB om sina resvanor.

Fler men kortare

Mallorca var en riktig turistmagnet med mer än dubbelt så många svenska övernattningar som under 2010. Andra länder som lockade extra var Polen, USA, Storbritannien och Norge. Thailand hade ett svagare år. Egypten och flera av de nordafrikanska turistorterna hade ett riktigt dåligt turistår.

ANNONS

–Det var oroligt i Egypten medan Spanien upplevs som tryggt, säger Remvig.

Att flera av länderna på Medelhavets norra sida har det ekonomiskt kämpigt bryr sig inte turistande svenskar om. Även till Grekland reste vi betydligt mer under fjolåret.

Några tydliga resetrender är att vi åker när övriga Europa har ledigt, det vill säga mer mot senare delen av juli och i augusti, och att vi gör fler men kortare resor. Ytterligare en trend är att svenskarna gärna hyr stuga på utlandsresan. Och att vi gör bokningarna själva.

–Strax över hälften av alla resor utomlands bokas över nätet, säger Hans Remvig.

Grannländer vanligast

Charterresandet utgör bara omkring 20 procent av alla utlandsresor.

Allra vanligaste resmålet är fortfarande våra nordiska grannländer, dit svenskarna gör kortare tripper, ofta utan övernattning. Till Tyskland åker svensken för att köpa billig öl och andra alkoholdrycker.

Och när svenskarna får ange varför de reser kommer en sak betydligt oftare upp än andra: vi vill komma bort från vardagen. Tvåa på listan kommer längtan till solen. Därefter träffa släkt och vänner – något som blivit vanligare i takt med att fler svenskar kommer från andra delar av världen.

ANNONS