Vänd på alla stenar i projekt Västlänken!

Det får vara slut på undanflykter. Nu gäller det att vända på alla stenar för att hitta den bästa framtidslösningen för kollektivtrafiken och Göteborg, skriver Mikael Bigert, medlem i Yimby.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Under senaste tiden har diverse debattörer kommenterat Riksrevisionens kritik av projekt Västlänken. För att försvara tågtunneln används stundom önsketänkande, som Daniel Bergqvists förhoppningar (3/1) om att man kanske kommer att få lönsamhet någon gång i framtiden när man plöjt ner ytterligare ett antal miljarder. Ibland används rena osanningar, som kommunalråd Kia Andreassons påstående att Trafikverket inte skulle ha räknat med miljöeffekter i sin utredning. Det påstås också att ”alla alternativ redan utretts”.

Faktum är att i järnvägsutredningen jämfördes endast fyra alternativ, därav tre stycken som innebar tunnel under centrum. Valet gjordes sedan inte objektivt utgående från Trafikverkets beräkning av samhällsnytta. I så fall skulle man ha valt Förstärkningsalternativet. I stället valdes ett alternativ med betydligt större negativ samhällsnytta, Haga-Korsvägen. Detta gjordes utifrån en subjektiv värdering av ”måluppfyllnad”. Nu har Riksrevisionen kritiserat projektet. Logiskt, eftersom Västlänken sannolikt blir det mest olönsamma infrastrukturprojektet i Sverige i modern tid.

ANNONS

En del debattörer framhåller nu Västlänk 2021 som det givna alternativet och vill att den utreds. Det tror jag är att ännu en gång alltför snabbt välja spår.

I stället anser jag att vi bör göra en oberoende, bred utredning av alla tänkbara alternativ med frågan: ”Hur kan vi optimera samhällsnyttan med tillgänglig budget 20 miljarder ”.

Det enda som bör vara givet är att vi ska öka kapaciteten genom Göteborg. I övrigt måste man vara öppen för alla tänkbara dragningar av järnvägslinjer och optimering av övrig kollektivtrafik.

Mikael Bigert

medlem i Yimby

ANNONS