"Jag ska göra andra roliga saker på SVT. Jag försöker att inte få panik och tänka att jag inte måste göra något lika stort på en gång."
"Jag ska göra andra roliga saker på SVT. Jag försöker att inte få panik och tänka att jag inte måste göra något lika stort på en gång."

Belinda Olsson ser slutet på Debattresan

ANNONS
|

"Håll ut! Kommer om fem." Belinda Olsson är sen till intervjun. Samma morgon har hon varit hos frisören och tagit nya pressbilder för Debatt. Efteråt ska hon hämta på skolan. Men under intervjun är hon koncentrerat närvarande och gör sitt bästa för att ignorera sin ringande telefon.

Du mejlade mig förut och frågade om du skulle sätta på mascara. Hur viktig är ytan för dig?

- Nja, det är väl roligt att ha mascara, så att man blir fin på bild.

Men har tv-jobbet påverkat din syn på ditt utseende?

- Ja, tyvärr är det nog så. Janne Josefsson brukade väl sitta tio minuter i sminket och då ska man veta att han är ganska fåfäng. Jag sitter där i en halvtimme, fyrtio minuter. Och jag får fler mejl om var jag har köpt min klänning än om vad jag har sagt. Inte den här veckan, men annars.

ANNONS

Den senaste veckan har ni fått kopiöst med skäll för er sändning om den tvååriga flickan Haddile, som riskerade att bli utvisad. Hur tänkte ni inför sändningen?

- När vi gjorde vårt program hade Aftonbladet gjort en namninsamling för att stoppa utvisningen och Haddile hade suttit i sin fostermammas knä i SVT:s morgonsoffa. Under de två veckorna hade ingen diskuterat Haddiles integritet, man hade bara kört på. Inte heller hade någon frågat sig var den biologiska mamman var, var fanns den sidan? I det läget fick vi fram helt nya uppgifter via en man som vi efter noggrant researcharbete bedömde som trovärdig.

Men ni bad om ursäkt efteråt för att ni i ert Eftersnack-program försökte ringa upp mamman i direktsändning.

- Ja, där gick det för snabbt. Så skulle vi inte ha gjort. Det var bara tur att hon inte svarade.

Något annat som ni hade kunnat göra bättre?

- Vi hade kunnat vara tydligare inför tittarna med varför vi bedömde att mannen som lämnade uppgifter om mamman var trovärdig.

Vad har du själv lärt dig?

- Det jag alltid lär mig av Debatt: Att man måste ha is i magen och hålla huvudet högt när det stormar. Jag står fast vid att vi gjorde rätt i huvudsändningen. Vi gjorde vårt journalistiska arbete, punkt slut.

ANNONS

Debatt får ofta skäll. Kommer det aldrig åt dig?

- Jo, men jag blir mest irriterad på att det är samma Twitterklick som hatar, vecka efter vecka. Lars Ohly, till exempel. Kan inte han bara stänga av sin tv?

Men spelar ingen kritik roll för dig?

- Jo, man ska inte spela tuff. Till exempel den här veckan när det kommer Twittertunnor med skit så kan man bli rätt ledsen, men jag blir arg också. Det är ibland ett väldigt glapp mellan proffstyckare och våra tittare. När jag skulle besöka min pappas grav i helgen gick jag förbi löp med "Tittarstorm mot Debatt". Jag ville gå fram och ändra till "Twitterstorm mot Debatt".

Vad har du fått för respons från tittarna, då?

- Du tror säkert att jag ljuger nu, men jag får mest positiv kritik i min mejlkorg.

GP "erfor" i december förra året du skulle lämna Debatt efter vårsäsongen. Var vi helt fel ute?

- Nej, det var ni inte. Jag var trött just då och hade precis separerat från min redaktör Katarina Sahlin, som gick till På spåret. Jag är trygghetsnarkoman och vill jobba med människor som jag känner och litar på, så det var jobbigt för mig. Nu har jag fått en nystart med Anna Engholm.

ANNONS

Men du var nära att lägga av?

- Ja, det var lite av en mellanperiod för mig.

När går din egen deadline för att sluta på Debatt?

- Jag har svårt med impulskontroll och har sagt vid flera tillfällen att då och då ska jag sluta. Men jag kan ju inte ha en exakt deadline. Däremot ser jag slutet på resan med Debatt. Men om det blir efter den här säsongen eller efter ytterligare två säsonger vet jag inte. Det är slitigt att göra direktsändning varje vecka.

Vad har varit bottennappet under de här tre åren?

- Jamen vissa debatter, som när vi gjorde Carolas dotters löshår. Då kan jag stå och tänka: Varför gör jag det här?

Och höjdpunkten?

- Jag var väldigt stolt när Nisar valde att komma till vårt program och visa sitt ansikte. Insatsstyrkorna hade stormat hans lägenhet med automatvapen framför hans barn. Vi fick fram uppgifter från åklagaren om att han bara skulle höras som vittne, men i stället häktades han. Han kom till vårt program och talade om för polisen hur det kändes att bli utsatt för det övergreppet. Då kände jag: Fy fan vilket bra jobb jag har.

ANNONS

Får du en kick av att vara en offentlig person?

- Ja, det tror jag. De som påstår att de inte har behov av den bekräftelsen ljuger. Man vill ha ryggdunkarna, man vill ta plats.

Har dina barn råkat illa ut på grund av ditt jobb?

- Nej. Men jag har gjort samma misstag som hela min generation av tredje vågen-feminister. Vi har använt oss av våra barn väldigt mycket.

Hur då?

- Vi är en generation som tycker att det privata är politik och vi använder oss av personliga erfarenheter för att peka på strukturella problem. När vi blev mammor skrev vi om våra barn, sålde böcker med våra barn, de var med oss i Mama-reportagen. Vi är väldigt egofixerade och för att rättfärdiga det har vi tagit in barnen i det.

Vad tror du att era barns dom blir över er?

- Jag har tänkt mycket på vad Bitterfittans barn kommer att skriva, eller Bitterfittans man. I dag försöker jag att inte ha med mina barn så mycket.

Hur yttrar sig din vinnarskalle?

- Jag minns att någon skrev "Att Belinda Olsson tar över efter Janne Josefsson är som att Zlatan blir ersatt av en korpspelare." Då kände jag: Yes! Underläge. Det är lättare som utgångspunkt. Det blir svårare nu, efter Debatt.

ANNONS

Vad ska du göra efter Debatt?

- Jag ska göra andra roliga saker på SVT. Jag har lite idéer som vi får se hur de faller ut. Jag försöker att inte få panik och tänka att jag inte måste göra något lika stort på en gång.

Melodifestivalen?

- Nej!

Vilka egenskaper är viktigast hos den som efterträder dig?

- Oängslig. Våga vända på perspektiven. Det får gärna bli någon som är yttrandefrihetsliberal, så att det inte blir för tillrättalagt.

Du har fått ditt bekräftelsebehov matat ganska rejält i några år. Hur blir det med den saken efter Debatt?

- Jag kanske måste ta in på rehab i vår, haha. Nej, men jag kanske inte ens gör tv i vår, jag kanske tar en paus, eller gör radio. Eller så går jag in på Hemköp och börjar prata med övervakningskameran.

Har du något nytt bokprojekt på gång?

- Nej. Efter alla år med böcker och kolumner var jag helt dränerad. Men det har börjat röra på sig igen. Min pappa dog förra året och då började jag tänka på att ta upp skrivandet.

Det låter som en alldeles för tidig bortgång.

- Ja, det var tufft. Det första jag såg när jag gick in i hans välstädade lägenhet var en flera år gammal helgbilaga från GP med mig på omslaget. Den låg på hans vardagsrumsbord. Jag vet att han var stolt över mig, fast han kanske inte sa det hela tiden.

ANNONS

Vad har du fått av honom?

- Att vara bra på att ta alla typer av människor. Båda mina föräldrar har lärt mig att "borsta av sig och försöka igen". Det tror jag är något av det bästa man kan ge sina barn: Upp igen!

Fullständigt namn: Belinda Anna Martina Olsson.

Ålder: 38 år.

Familj: sambon Ali Fegan, 9-årig dotter och 6-årig son.

Bor: I Göteborg.

Bakgrund: Journalist, krönikör och debattchef på Aftonbladet, redaktör för antologin Fittstim, chefredaktör för nättidningen Sourze. Har även skrivit två romaner och varit programledare för pratshowen Studio Belinda i TV8.

Aktuell: Programledare för Debatt på SVT. Har i höst även gjort två direktsända pratshower på P4 tillsammans med Patrik Sjöberg.

.

aftonbladet.se "De är snabbast på att rapportera om vad som hänt."

facebook.com "Där är jag varje dag."

svtplay.se "Ser alla program jag missar på tv."

youtube.com "Där finns allt – från fåniga filmer till viktigt researchmaterial."

ANNONS