Storsatsning. Kommunchef Per Borg, regionchef Johan-Christer Svensson och Ronny Löfquist (S) lovar utbyggnad av optiskt fibernät till hela kommunen på fem år.
Storsatsning. Kommunchef Per Borg, regionchef Johan-Christer Svensson och Ronny Löfquist (S) lovar utbyggnad av optiskt fibernät till hela kommunen på fem år.

Storsatsning skapar fibernät till alla i Hylte

Genom ett avtal som tecknades i går mellan en extrainkallad kommunstyrelse och företaget IP Only ska alla som bor och verkar i Hylte få tillgång till bredband med hög överföringskapacitet via optisk fiber.

ANNONS
|

På fem år ska 95 procent av samtliga boende, anläggningar och företag kunna koppla upp sig mot Hylte stadsnät, men avtalet löper i ytterligare 10 år. Utbyggnaden sätter i gång redan i vår med start i Hyltebruk, Torup och Unnaryd.

–Redan till 2016 ska det vara framdraget till 80 procent. Vi strävar efter 100 procent, sa en nöjd kommunchef Per Borg som konstaterade att kommunens merkostnad enbart blir 135 000 kronor.

I botten på avtalet ligger nämligen att alla Hylte kommuns egna fastigheter, idrottsanläggningar och ålderdomshem samt Hyltebostäders 500 lägenheter ska anslutas. IP Only satsar 55 miljoner kronor enbart i tätortsdelen av projektet som finansieras med anslutningsavgifter på 20 900 kronor.

ANNONS

På landsbygden görs utbyggnaden genom dotterföretaget By net och nybildade byalag med hjälp av statliga stödpengar.

–Anslutningen görs klar fram till insidan av väggen. Var och en får välja om man vill använda den nu eller i framtiden och väljer själv operatörer, säger Johan-Christer Svensson, regionchef på företaget.

En förutsättning för att bli ansluten är att minst 30 procent av hushållen i ett bostadsområde är med.

I vår sätter arbetena igång med att lägga ner kabelrör i gatorna med hjälp av en slags sågteknik, som gör att bredden på ingångshålet blir mindre än vanligt.

–Vi försöker dra i grönytor och undviker asfalt så gott det går, säger Johan-Christer Svensson som tror att även de mest ensligt belägna gårdarna på landsbygden har en god chans att få en fiberanslutning.

–Där det är berg kan vi fräsa ner rören. Sjökablar är ett alternativ.

15–20 anställda i tre arbetslag gör jobbet och företaget ska upprätta ett stationärt kontor i kommunen.

–Det är en storsatsning. Sedan jag tillträdde för tre månader sedan har jag givit frågan högsta prioritet, sa Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande som var nöjd med att beslutet togs i politisk enighet.

ANNONS

–Vi vill skapa bästa förutsättningar för att bo och verka i Hylte kommun.

Tre olika fiberföreningar i kommunen har redan kommit igång med sina projekt.

–Men de tog sina beslut under andra förutsättningar, säger Ronny Löfquist.

För kommunen är det en fördel att nätet är operatörsneutralt och att man kan få in det kommunala nätet med olika tjänster, bland annat för hemtjänsten. Dessutom ger fibernätet bättre uppkoppling för mobiltrafikmasterna.

ANNONS