Pär Gerell. ARKIVBILD
Pär Gerell. ARKIVBILD

Svensk medaljjakt i österled

ANNONS
|

En neslig förlust i VM i våras mot en dåligt rankad indier i första omgången och tidigt respass i dubbel med Jon Persson tände revanschlusten hos Pär Gerell. Sveriges högst rankade spelare (38:a i världen) kommer till EM med stärkt självförtroende, inte minst efter dubbelsegern med Persson i världstourtävlingen i Tjeckien nyligen.

-Efter VM bestämde jag mig för att så här dåligt får det inte vara. Jag ryckte upp mig både i somras och nu i Tjeckien. Jag gjorde en jättebra tävling, gick till kvarten i singel också med ett riktigt bra startfält, säger Gerell till TT.

Gerell medger gärna att han helst av allt vill ta en EM-medalj i singel. Men det är i dubbel och lag som Sverige har störst chanser. Senast, i lag-EM i Lissabon förra hösten, blev det brons, i Österrike 2013 kvartsfinal och i polska Gdansk 2011 silver efter finalförlust mot Tyskland.

ANNONS
Rio i blick
-Svårast är det i singel, men nu ligger jag tolva på Europarankingen, så det är klart jag siktar på medalj där också. Målsättning är att vara under 25 på världsrankingen till sommaren, då får man bättre läge i OS.
-Både i lag och i dubbel har vi bra chans i EM. Vi har minst lika starkt lag i år om inte bättre.

Och i dubbel har Sverige dubbla medaljchanser på herrsidan. Kristian Karlsson och Mattias Karlsson tog ju EM-silver 2012 och i Gerell/Persson är ett nytt starkt dubbelpar funnet. Trots den tidiga sortin i VM spelade de riktigt bra och segern i Czech Open var övertygande,

-I VM kändes det att det fanns någonting. I Europeiska spelen i somras vann vi lätt vår match och i Tjeckien förlorade vi bara tre set hela tävlingen, vi spelade skitbra.
-Jon går på knock, jag mer på skruv, man behöver båda delarna.

Mer knock hade Gerell kanske behövt då han mötte fransmannen Adrien Mattenet i Czech Open och bollen vid ett tillfälle gick 92 gånger över nät. Gerell fick leverera massor med smashar innan han till slut tog poängen efter 1 minut och 36 sekunder.

-Ja, haha, men jag är i alla fall rätt bra på att placera bollarna.
Hård bollar

Apropå bollar så ägnades det sista lägret i Halmstad inför avresan till Jekaterinburg åt att vänja sig vid EM-bollen.

-De är lite hårdare än vanligtvis. Det blir lite skillnad, mindre skruv men bättre studs. Det kommer nog bli bättre spel, man får lite mindre utdelning på det luriga skruvspelet.

EM inleds med lagspel och Sverige ställs mot Ryssland, Österrike och Rumänien.

-En tuff grupp, men det är värdefullt att vinna gruppen. Då slipper vi Tyskland och Portugal i kvarten. De är favoriter, sen är det fem, sex lag som är med och slåss om medaljerna.
-Vi har ett jämnt lag, och det är en fördel. Det går att laborera lite med uppställningarna. Vi brukar gå bra i lag, Gör vi det dåligt brukar vi hålla vår ranking, spelar vi bra blir det medalj.

Damer: Li Fen, Szekszard (Ungern), Matilda Ekholm, Ströck (Österrike), Linda Bergström, Ängby, Jennifer Jonsson, Norrtull, Christina Källberg, Borlänge.

Herrar: Pär Gerell, Chartres (Frankrike), Kristian Karlsson, Pontoise-Cergy (Frankrike), Jon Persson, Vaillante Angers (Frankrike), Jens Lundquist, do, Mattias Karlsson, Halmstad, Anton Källberg, Hagen (Tyskland), Elias Ranefur, Ängby.

EM inleds med lagtävling, 25-29 september.

Sveriges herrar spelar i samma grupp som Ryssland, Österrike och Rumänien.

Sveriges damer spelar i samma grupp som Nederländerna, Portugal och Ukraina.

De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

Det individuella spelet, singel, dubbel och mixed, pågår 30 september (kval singel) till 4 oktober.

ANNONS